Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Χαριλάου Τρικούπη 4 (όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου)
Καλλιθέα
Τηλ: 2109229579

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 25.02.2017
Παρασκευή & Σάββατο| 21:00
Κυριακή| 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 12€ | Μειωμένο(*): 8€

(*) τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν φοιτητές.

Διάρκεια: 90'

Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
TICKET SERVICES
Eκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τα εισιτήρια που αγοράζονται τηλεφωνικά ή οnline παραλαμβάνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή/και πιστωτικής κάρτας, οποιαδήποτε στιγμή από τα ταμεία του Θεάτρου, ή από το εκδοτήριο της Ticket Services στην Πανεπιστημίου 39.

E-TICKET
Αν έχετε εκτυπωτή, μετά τη συναλλαγή σας, μπορείτε να κατεβάσετε τα εισιτήριά σας σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF) και να εισέλθετε στην αίθουσα με το εκτυπωμένο εισιτήριο.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ι. ΜΑΚΡΗ - Ν. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ
ΑΣΤ. ΜΗ ΚΕΡΔ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟ
ΑΦΜ:090100093
ΔΟΥ: Δ' ΑΘΗΝΩΝ
Έδρα: Ιουστινιανού 18, Αθήνα
Υπ/μα: Χαριλάου Τρικούπη 4 Καλλιθέα (όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου)
Τηλ.: 210 3314088

PHOTO GALLERY
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

"Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"
του Μαρσέλ Προυστ
σε διασκευή Χάρολντ Πίντερ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Χαριλάου Τρικούπη 4  Καλλιθέα
(όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου)
Τηλ: 2109229579
Πρεμιέρα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής

«Αυτός ο οποιοσδήποτε τόπος ήταν παράξενος σαν τον τόπο στον οποίο φτάνουμε και δε μας γνωρίζει ακόμα, σαν ένα τόπο από τον οποίο φύγαμε και μας έχει κιόλας ξεχάσει».
Μαρσέλ Προυστ, Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο

Το αριστούργημα του Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» στην ιστορική διασκευή του Χάρολντ Πίντερ, θα παρουσιάσει το Θέατρο Σημείο από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

Το έργο:
Το μυθιστόρημα του Προυστ, ένας ωκεανός 3.000 σελίδων, αποτελεί για μεγάλο μέρος της κριτικής τον κολοφώνα του κοσμοπολίτικου μοντερνισμού. Έργο ζωής  για τον συγγραφέα, το  Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο,  διαδραματίζεται σε ελάχιστους τόπους όπως το Παρίσι, το Μπαλμπέκ, η Βενετία, το Κομπραί.

Το έργο υπάρχει, αναπνέει και υφίσταται εξαιτίας της ανθρώπινης φαντασίας χωρίς όριο, όπως θρέφεται από τη μνήμη. Η Μπελ Εποκ του Προύστ, σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές, σε κοινωνικό, όσο και τεχνολογικό επίπεδο. Διαχωρισμός πολιτείας εκκλησίας, επιδημίες χολέρας, φυματίωσης, τύφου, κοκαΐνη, όπιο, πορνεία και σύφιλη, ευημερία, πρώτος παγκόσμιος πόλεμος...τραίνα, ποδήλατα, λεωφορεία, αεροπλάνα, τηλεπικοινωνίες.

 
Η παράσταση:
Από τις πρώτες λέξεις η παράσταση είναι ένα συμβόλαιο με τον θεατή ,μια τεράστια κατάδυση στους χρόνους πριν τον πολιτισμό, εκεί που το εγώ σβήνεται από το σύμπαν. Τα πρόσωπα του Προυστ, φάσματα και αντανακλάσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου η ύπαρξη του καθενός αναμετριέται με το σύμπαν. Έρωτες, πάθη, ανθρώπινες σχέσεις, διαδρομές ζωής και ο χρόνος αδυσώπητος βιώνεται σε παραλλαγές. Ένα μητρικό φιλί αναδύεται στο εδώ και στο τώρα, μία καταφυγή στη μήτρα του έκθετου και γυμνού ανθρώπου στα ένστικτα επιβίωσης, στη λαγνεία και στον τρόμο του.

Στη διάρκεια της αναζήτησης του λόγου για την επιβίωση, κάθε πρόσωπο χάνεται σαν υδράργυρος και ο χαμένος χρόνος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας βιωμένος χρόνος ξανακερδισμένος. Η πυξίδα της ύπαρξης είναι ο έρωτας που κατακλύζει με την έκσταση και τη ζήλια του. Έρωτας καταστροφικός, απόλυτος και κτητικός. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην αγάπη για τον γονιό και το πάθος  για τον εραστή.


Κανείς δεν έχει εαυτό, εάν δεν πασχίσει να κατέχει τον άλλο.

Πίντερ και Προυστ:
Για περισσότερο από ένα χρόνο ο νομπελίστας Χάροντ Πίντερ στις αρχές του 1970 ασχολήθηκε με τη διασκευή για τον κινηματογράφο, του έργου ζωής του Μαρσέλ Προυστ, Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Ο ίδιο χαρακτήρισε αργότερα εκείνο το έτος, ως την καλύτερη χρονιά εργασίας της ζωής του. Με πίστη στο κείμενο του Προυστ, η διασκευή του Πίντερ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσαρμογές που έχουν γραφτεί ποτέ για τον κινηματογράφο.     

Μπορεί να μην υλοποιήθηκε ποτέ η ταινία του σκηνοθέτη Joseph Losey, αλλά ο καρπός της εργασίας του Πίντερ, το Σενάριο Προυστ, αποδεικνύει την εκλεκτική συγγένεια των δύο συγγραφέων και τους κοινούς τους τόπους: η εμμονή με τους λαβυρίνθους της μνήμης και τον τρόπο που ορίζουν την προσωπικότητα του υποκειμένου, το ασυνείδητο ως πεδίο μάχης για τα παιχνίδια εξουσίας αρσενικού-θηλυκού και ο υποδόριος σαδισμός της αντρικής φιλίας.

Η μεγάλη τους διαφορά έγκειται στην οικονομία. Ο Πίντερ μεταμορφώνει τον κατακλυσμιαίο λόγο του Προυστ σε ένα λυρικό κολάζ από αυτόνομες αναμνήσεις, που κινούνται μουσικά στο χώρο, άλλοτε σε ρυθμούς μανιασμένου αντάντε, άλλοτε σε τρυφερό αντάτζιο, δημιουργώντας συγκλονιστικές εικόνες, ζωντανούς πίνακες που περιδινούνται ατέρμονα μέσα στο χρόνο της ανθρώπινης ζωής. Η αναπάντεχη συνεύρεση του Πίντερ με τον Προυστ αναδεικνύει το παράδοξο της σκέψης· αυτό που όσο το ζεις σε καταρρακώνει ως ψέμα, όταν το επισκέπτεσαι ξανά χρόνια μετά, σε φωτίζει με την αποκαλυπτική αλήθεια του.

Έγραψαν:

 • Στα θέατρα τελείωσε, πλέον, το λίπος..., Καθημερινή, 26.02.2017
 • Ο Νίκος Διαμαντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πιο διαχρονικό έργο του Μαρσέλ Προυστ, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 26.02.2017
 • Ταυτότητα Παράστασης
  Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο
  Σκηνοθεσία - σκηνική επιμέλεια:
  Νίκος Διαμαντής
  Μετάφραση:
  Αντώνης Γαλέος
  Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):
  Κωσταντίνα Αργυροπούλου, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Σπέρη Κανατά, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Κωσταντίνος Μαρούγκας, Μάκης Μπογέας, Ιωάννα Τσακίρη
  Φωτογραφίες:
  Θωμάς Δασκαλάκης
  Βίντεο:
  Μαρία Αγγελή

  Παραστάσεις & τιμές εισιτηρίων
  Παρασκευή & Σάββατο
  21.00 | Είσοδος 12 ευρώ & 8 ευρώ (μειωμένο)
  Κυριακή
  20.00 | Είσοδος 12 ευρώ & 8 ευρώ (μειωμένο)

  Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

  * Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους

  Προπώληση εισιτηρίων:
  - Ταμείο Θεάτρου, τηλ. 2109229579
  - Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
  - Τηλεφωνικά με κάρτα: 210 7234567
  - Online: www.ticketservices.gr